Kratka zgodovina in poslanstvo kluba

Triatlonski klub Ljubljana (TKL) je eden izmed prvih klubov s triatlonsko dejavnostjo v Sloveniji. Ustanovljen je bil 23.12.1991 v prostorih ŠD Trnovo, Ziherlova 40, kjer je še danes sedež kluba. Člani TKL so pomembno prispevali k ustanovitvi Triatlonske zveze Slovenije, katere član je klub od spomladi 1992.

 

Delo je bilo od samega začetka usmerjeno tako v vzgojo mladih triatloncev, vrhunskih tekmovalcev kot tudi v rekreacijo. Triatlonski Klub Ljubljana je klub s tradicijo, ki ima jasno vizijo vzgajati športnike in športnice.

 

Za dosego cilja pa je vsekakor osnovnega pomena triatlonska šola za najmlajše, ki predstavlja temelj v razvoju vrhunskega športnika. Z namenom vzgajati in povečati telesno aktivnost mladih ter jim skozi triatlon privzgojiti pozitiven odnos do gibanja je bila ustanovljena TRIKLI šola triatlona Ljubljana.  

 

Sprva majhna skupina (2011) se je iz leta v leto razvijala, postajala vse večja in danes združuje že preko 60 osnovnošolcev in srednješolcev.

 

Bistvo TRIKLI šole triatlona je mladini predstaviti svet športa (triatlona) ter jim skozi zabavo, vadbo in druženje pomagati umestiti šport in telesno aktivnost med osebne vrednote. V osnovi triatlon združuje tri različne športe (plavanje, kolesarjenje, tek) ter tako preprečuje monotonost vadbe in enostransko obremenjevanje organizma. Naš cilj v najmlajših kategorijah je skozi nespecifično triatlonsko vadbo, druženje in zabavo razvijati gibalne sposobnosti ter s tem zgraditi dobre gibalne temelje za kasnejše ukvarjanje s športom in življenje. Pri nekoliko starejših postaja vadba usmerjena v učenje treniranja triatlona ter spoznavanje vadbenih zakonitosti, a je kljub temu obogatena s široko paleto nespecifičnih dejavnosti. Tako lahko v nadaljevanju mladi triatlonci izberejo usmeritev v tekmovalni šport ali zgolj v šport za rekreacijo, odvisno od želja in ambicij, ki jih goji posameznik.

 

 

 

TriKLi šola triatlona ni namenjena le tistim, ki si želijo tekmovalno ukvarjati s triatlonom, temveč vsem mladim, ki si želijo aktivnega in zabavnega preživljanja prostega časa. Za TRIKLIje skrbi mlada, izobražena in usposobljena trenerska ekipa.

 

Vadba triatlona - plavanje, kolesarjenje in tek

Vadba poteka na Kodeljevem, kjer imamo odlične pogoje za trening vseh treh disciplin. V pokritem bazenu Kopališča Kodeljevo plavamo, na stadionu Kodeljevo in parku tečemo, kolesarimo pa najraje proti Fužinskemu gradu in okolici. Vadba poteka vsak dan med tednom. Višje starostne kategorije imajo individualno prilagojene vadbene programe, ki obsegajo treninge tudi čez vikend.

Športne igre na prostem in v telovadnici

Naša vadba je obogatena tudi s športnimi igrami, ki so pri mlajših stalnica, pri starejših pa popestritev. Ob sredah kombiniramo tekaški trening z vadbo v telovadnici, kjer se izognemu mrzlim zimskim dnem.

Skupna udeležba na različnih tekmovanjih (akvatlon, duatlon, triatlon)

Med sezono organiziramo skupne odhode na tekmovanja, kjer se mladi spoznavajo s tekmovalnim športom, se učijo priprave na tekmovanje, primerjajo z drugimi in nabirajo prve tekmovalne izkušnje. Za organizacijo skrbi trenerska ekipa, skupinske udeležbe športnih prireditev pa so vedno zabavna in nepozabna izkušnja.

 

Skupna udeležba na različnih tekmovanjih (akvatlon, duatlon, triatlon)

Med sezono organiziramo skupne odhode na tekmovanja, kjer se mladi spoznavajo s tekmovalnim športom, se učijo priprave na tekmovanje, primerjajo z drugimi in nabirajo prve tekmovalne izkušnje. Za organizacijo skrbi trenerska ekipa, skupinske udeležbe športnih prireditev pa so vedno zabavna in nepozabna izkušnja.

Spoznavanje narave v bližnji okolici

Športno vadbo povezujemo tudi z gibanjem v naravi in spoznavanjem okolice. Tako naši najmlajši velikokrat vadijo (»se igrajo«) na bližnjem Golovcu, Ljubljanskem Gradu ter Poti spominov in tovarištva, starejši pa tam izvajajo nekoliko bolj resne treninge fartleka, teka v klanec in moči.

 

Skupne športne priprave spomladi v Umagu in poletni tabor avgusta v Ljubljani

Najlepši del TRIKLI šole triatlona se zgodi spomladi (marca), ko organiziramo športne priprave. Letos bomo že 5. leto zapored organizirali klubske priprave v Umagu,  kjer bomo skupaj kolesarili, plavali, se na hitro skopali v morju, spoznavali treninge menjav, se učili skrbeti vsak zase in hkrati pomagati drugim, se zabavali ob skupnih animacijskih večerih ter spoznali kako vse lahko športna aktivnost pozitivno vpliva na nas. Drugi zabavni del pa sta dva tedna triatlonskega kampa, ki vsako leto poteka v avgustu in se zaključi s Triatlonom Ljubljana. Kamp je namenjen otrokom starim med 5. in 15. let,  poteka pa na kopališču Ilirija in v njegovi okolici v centru Ljubljane, kjer je poskrbljeno za aktivno varstvo otrok med 7.30 in 16.00 vsak dan, od ponedeljka do petka.

Spodbujanje in ukvarjanje z mladimi bo tudi v prihodnje ostala ena izmed pomembnejših dejavnosti TK Ljubljana, saj se zavedamo, da sta šport in telesna aktivnost najmlajših odlično izhodišče za gibalni in osebnostni razvoj mladega človeka. S pozitivnimi športnimi izkušnjami bomo poskrbeli, da bo življenje kakovostnejše in bolj pestro.  

Povečati zdravo telesno aktivnost mladih ter jim skozi šport privzgojiti pozitiven odnos do gibanja.